تزریق بوتاکس به عنوان روشی امن شناخته میشود و هنوز هیچ گزارشی مبنی بر انتقال از طریق مادر به کودک ارائه نشده است. تزریق بوتاکس حاوی نوروتوکسین است که میتواند در دوز بالا برای افراد حساس به این مواد شیمیایی خطرناک باشد. بیماری یا عفونت ایجاد شده توسط سم بوتولینوم، بوتولیسم نامیده میشود. بوتولیسم به طور خاص میتواند در زنان باردار، نوزادن، کسانی که از نظر ایمنی ضعیف هستند و یا مشکل گوارشی دارند، مرگآور باشد.
آیا بوتاکس کردن در زمان شیردهی بی خطر است؟
بوتاکس یک داروی قابل تزریق است که از سم بوتولینوم بسیار تصفیه شدهی نوع A ساخته میشود، نوروتوکسینی که به طور موقت ماهیچهها را فلج میکند و از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم بدست میآید. کلستریدیوم به طور طبیعی در محیط و دستگاه گوارش حیوانات یافت میشود. معمولا باکتری فقط زمانی که رشد میکند، سم تولید میکند و سبب عفونت میشود. میلیونها زن در سال تزریق بوتاکس انجام میدهند، و آن را تبدیل به محبوبترین نوع جراحی زیبایی بدون شکافتن بدن کرده است. تزریق بوتاکس عموما استفاده میشود تا چین و چروکهای ظاهری را کمتر کند. اخیرا تزریق بوتاکس برای درمان طیف گستردهای از بیماریها به کار میرود. بیماری یا عفونتی که توسط سم بوتولینوم ایجاد میشود، بوتولیسم نام دارد، که میتواند کشنده باشد.
کاربردهای بوتاکس چیست؟
برخی بیماریها که از بوتاکس تراپی سود میبرند عبارتند از:
- بیماری عصبی عضلانی که کنترل ماهیچه را زیر فشار قرار میدهد، نظیر فلج مغزی
- سردرد میگرنی مزمن
- عرق کردن بیش از اندازه
- بیماریهای دستگاه گوارشی مانند سندروم رودهی تحریکپذیر
- اسپاسم پلک چشم
- اسپاسم عضلات گردن و شانه
- بیماریهایی که سبب سفت شدن شدید عضلات میشوند
اینکه تزریق بوتاکس در دوران بارداری یا شیردهی بیخطر است یا خیر هنوز شناخته نشده است.
بوتاکس چگونه کار میکند
پروتئین نوروتوکسیک در تزریق بوتاکس با مسدود کردن مسیر استیلکولین پیامرسانهای عصبی بر تحریک عصب تاثیر میگذارد، که به طور موقت جلوی انقباض سلولهای عضلانی و فعالیت سلولهای غددی را میگیرد. زمانی که به عنوان عمل زیبایی استفاده میشود، بوتاکس به عضلات صورت یا گردن تزریق میشود، آنها را وادار میسازد تا شل شوند و چین و چروکهای صورت، چین و چروکهای گوشهی لب و چشم و پیشانی و خطوط اخم را کمتر میکند. ممکن است سموم بوتاکس مستقیما به عضلات یا غدد فوق فعال تزریق شوند تا فعالیتشان را محدود کنند، جاهایی مانند غدد عرق زیر بغل، عضلات گردن، یا عضلات دست. به طور معمول بوتاکس در طی چند روز بعد از تزریق آغاز به کار میکند. بوتاکس فقط تاثیر موضعی، و نه سیستمی یا بر کل بدن دارد. سموم بوتاکس در بدن فعال باقی میمانند یا 4-6 ماه منطقهی مورد تزریق را هدف قرار میدهند و سپس متابولیزه شده و از بدن خارج میشوند.
عوارض جانبی در مادران شیرده
اگرچه برخی تحقیقات نشان دادهاند که سموم بوتولینوم شاید بسیار بزرگ باشند تا در طول بارداری به جفت جنین منتقل میشوند، زنان حامله و شیرده ترغیب میشوند تا از منابع بالقوهی سم، نظیر غذاهای مشخص پرهیز کنند. نباید اجازه داد نوزادان غذاهایی که منابع بوتولینوم هستند را مصرف کنند. عوامل رایجی که موجب مسمومیت بوتولیسم میشوند عبارتند از:
- عسل
- میوه و سبزیجات کنسروی
- شیرهی ذرت
- غذاهایی که مدت طولانی گرم میمانند یا در یخچال گذاشته نشدهاند.
- پنیرها و چاشنیهای پنیری
- سیبزمینی پختههای بسته بندی
- سیر بطری شده
- روغنهای تزریقی
- گوشت و ماهی تخمیر شده
- زخمهای عفونی
گرچه تحقیقات هنوز محدود هستند، ولی تزریق بوتاکس ممکن است قادر باشد به دیگر سلولها یا عصبهای بدن هم گسترش یابد، سبب علائم ناخواسته شود. هر زمان بعد از تزریق بوتاکس عوارض جانبی پدید آمد، فرد باید سریعا تحت درمان قرار گیرد. اگر چه به ندرت دیده شده، ولی بوتاکس میتواند موجب علائم شدید، مشکل تنفسی عمده شود که اگر درمان نشود کشنده است.
بوتولیسم نوزادی چیست؟
بوتولیسم نوزادی نوع عفونی بوتولیسم است که زمانی رخ میدهد که هاگهای بلعیده شدهی باکتری مشخصی(کلستریدیوم بوتولینوم) در رودهی بزرگ کودک ساکن میشوند و تولید سم بوتولینوم میکنند. این سم سبب ضعف و از دست دادن هماهنگی عضلات میشود، زیرا مانع از توانایی پیام رسانی عصب و فرستادن سیگنال به ماهیچههای مرتبط جهت انقباض میشود. مریضی غالبا با یبوست آغاز میگردد،ولی معمولا به خاطر مشکل در غذا خوردن(مکیدن و بلعیدن)، گریهی ضعیف و متغیر و سیمای ظاهری ضعیف به سرعت مورد توجه قرار میگیرد.
چگونه بوتولیسم نوزادی از بوتولیسم غذایی تشخیص داده میشود؟
در بوتولیسم نوزادی هاگهای بوتولیسم بلعیده شده فعال میشوند و درون رودهی بزرگ کودک تولید سم میکنند. در بوتولیسم غذایی هاگهای بوتولیسم فعال میشوند و داخل غذا تولید سم میکنند. کودکان و بزرگسالان با خوردن غذاهایی که درآنها باکتری بوتولیسم تولید سم کرده است به بوتولیسم غذایی دچار میشوند.
چگونه یک کودک دچار بوتولیسم نوزادی میشود؟
کودک با بلعیدن هاگهای بوتولیسم در زمانی که رودهی بزرگ کودک نسبت به رویش هاگها و تولید سم آسیبپذیر است بیماری را میگیرد. علوم پزشکی هنوز نفهمیدهاند که تمام فاکتورهایی که یک کودک را مستعد رویش هاگ بوتولیسم میکند چه هستند. عسل یک منبع شناسایی شده و پرهیز شده از هاگهای بوتولینوم است. با انجام یک فرایند پیشگیری( با صدها سال تست غذاها، نوشیدنیها و دیگر چیزهایی که در دهان نوزاد قرار میگیرند و نتایج منفی)، به این نتیجه رسیدهاند که بیشتر بیماران مبتلا به بوتولیسم نوزادی هاگهایشان را با بلعیدن ذرههای میکروسکوپی خاک که حاوی این هاگ هستند ، به دست آوردهاند.
جایگزینهای بوتاکس
جایگزینهای درمانی ممکن به جای تزریق بوتاکس شامل موارد زیر هستند، اگرچه همهی آن ها نباید توسط خانمهای شیرده استفاده شوند:
- طب سوزنی
- ترکیب ماساژ و بادکش، یا ورزش صورت
- کرمها و مکملهای کلاژنی
- قرصهای شیمیایی
- پودر دارچین و تزریق روغن فلفل
- میکرودرمی
- روکش تازه با لیزر CO2
- کرمهای تقویتی تجویز شده،حاوی رتینوئید(ویتامینA)، ویتامین C، تریتینویین، هیدروکسی اسید آلفا، یا فورفوریلادنین N6
درمانهای خانگی چین و چروک
درمانهای خانگی که ممکن است به پیشگیری یا کاهش چین و چروک کمک کنند عبارتند از:
- همیشه کرم یا ضد آفتاب با حداقل SPF 30 و ضد اشعهی ماورابنفش نوع A و B استفاده کنید.
- تمام روز آب بنوشید
- از نور،تخت و محصولات برنزه اجتناب کنید
- از محصولات روشن کننده یا سفید کننده پرهیز کنید
- همیشه صورتتان را بشویید و قبل از خواب مواد آرایشی را پاک کنید.
- در مقابل آفتاب و باد، بوسیلهی کلاه، آستین بلند و عینک آفتابی از خودتان محافظت کنید
- از ماسک یا سرم خانگی با عصارهی آناناس، آبلیمو ، و سرکهسیب استفاده کنید
- از یک ضدعفونی کنندهی خانگی تهیه شده از دانههای سفید شکر مخلوط با روغن نارگیل یا روغن زیتون استفاده کنید.
- از کرمها، روغنها و سرمهای مرطوب کننده، نظیر آنهایی که غنی از گلیسیرین و اسید هیالورنیک هستند استفاده کنید
مواد غذایی و مکملهایی که برای پیشگیری و کاهش چین و چروک به کار میروند عبارتند از:
- انواع میوه، سبزیجات و غلات کامل
- ویتامینهای A، C و E
- کاروتونیدها
- کراتین
- امگا 3، امگ6، و امگا 9
اگر کودک دارید و در فکر بوتاکس زدن هستید به خاطر داشته باشید
هیچ مدرکی دال بر بی خطر بودن سم بوتولینA در زمان شیردهی موجود نیست. یک نوزاد در طول دوران شیردهی یک مادر مبتلا به بوتولیسم بدون وجود اثری از سم در شیر مادر ، بدون خطر شیر داده شد. دوز سم بوتولین در عملهای درمانی وزیبایی بسیار پایینتر از عفونت بوتولیسم است و انتظار میرود مقدار سمی که بوسیلهی نوزاد هضم میگردد هیچ خطری برای کودک تغذیه شده با شیر مادر نداشته باشد. به این دلیل که هنوز مشخص نیست که آیا سموم بوتاکس میتوانند در دوران شیردهی از طریق شیر مادر یا در کودکان متولد نشده در زمان بارداری انتقال یابند، بیشتر پزشکان توصیه میکنند که در دوران بارداری و شیردهی بوتاکس صورت نگیرد. از آنجاییکه سموم بوتاکس میتوانند تا 6 ماه یا بیشتر در بدن فعال بمانند، عاقلانهتر است که خانمهایی که میخواهند باردار شوند یا شیر دهند، از تزریق بوتاکس پرهیز کنند. کمپانیای که بوتاکس میسازد اعلام کرده است که اگرچه مشکلات ناشناخته باقی ماندهاند، ولی زنان باردار و شیرده که به فکر تزریق بوتاکس هستند، باید همیشه با پزشکشان مشورت کنند.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”